Skip to main content

Vloerverwarming en houten vloeren

Een comfortabele en duurzame match!

Er wordt vaak nog steeds gedacht dat de combinatie vloerverwarming en houten vloeren niet samen kunnen. Een zwaar verouderd beeld! Bij Het Parkethuis hebben we diverse mogelijkheden van verschillende merken om ook jouw voetjes op je houten vloer lekker warm te houden. Maar ook om het huis koel te houden door middel van vloerkoeling zijn er vele oplossingen. Daarover lees je meer hier.

De voordelen van vloerverwarming onder houten vloeren ten opzichte van traditionele verwarming:

  • Comfortabeler en aangenamer
  • Zuiniger
  • Praktischer met inrichten van de woning
  • Mooier, want geen radiatoren en leidingen in zicht
  • Hygiënischer, want geen stofophoping
  • Veiliger, je kunt je niet branden aan een hete radiator
  • Gezonder binnenklimaat

Houten vloeren en vloerverwarming win-win-win situatie

Vloerverwarming zorgt niet alleen voor een comfortabele warmte, maar het is ook vooral erg duurzaam. Het verbruikt namelijk minder energie dan een traditionele verwarming.

Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met vloerverwarming, ook in renovatie van woningen en panden zie je dat steeds vaker wordt gekozen voor vloerverwarming.

Parket, oftewel houten vloeren, en vloerwarming passen erg goed bij elkaar. Hout is een natuurproduct met een zeer lage CO2 footprint en het houdt warmte langer vast dan andere materialen dat doen. Kies je voor een houten vloer waarvan het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen? Dan kies je ook nog eens voor een milieuvriendelijk product, zonder schadelijke stoffen. Met de combinatie houten vloeren en vloerverwarming heb je dus een echte win-win situatie. Goed voor de portemonnee, gezondheid en het milieu!

Geïnteresseerd in vloerverwarming onder jouw houten vloer?

Neem contact met ons op

Geschikte soorten houten vloeren voor vloerverwarming

Veel houtsoorten zijn zeer geschikt om toe te passen in combinatie met vloerverwarming. De meest gekozen houtsoort is eiken in al haar kleuren en uitvoeringen. Maar met de grote keuze in afwerkingen en patronen is er altijd wel een houten vloer die bij jou en jouw woonstijl past. Zelfs voor fraaie tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala zijn er volop mogelijkheden. In onze showroom vind je voorbeeldpanelen van alle mogelijke patronen, houtsoorten, behandelingen en kleuren. Je kunt te bekijken door eenvoudig online een afspraak te maken.

Wij lichten de meest geschikte houten vloeren voor je uit:

houten vloeren vloerverwarming visgraat blokpaneel Hongaarse punt stroken Versailles
Vloerverwarming onder vast verlijmde parketvloeren

Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming. Deze parketvloeren worden verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal is dit een zand/cement of anhydriet ondervloer, maar ook op renovatievloeren als estrichplaten met vloerverwarming worden deze vloeren rechtstreeks verlijmd. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een (meestal) berken multiplex onderlaag.

Vloerverwarming onder Tapis en Bourgogne (traditioneel parket)

Traditioneel parket wordt in twee lagen op de ondervloer aangebracht. De eerste laag is een onderlaag, meestal een eiken mozaïek. Daarna komt de vloer naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, tapis 6 mm en bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat, -blokpaneel, -Hongaarse punt of een Versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van stroken of als een bredere visgraat. Na het verlijmen en spijkeren van bovenaf wordt de parketvloer (meestal) geschuurd en afgewerkt. Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, in olie of lak, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

Vloerverwarming onder tweelaags/meerlaags parket, 10 tot 16 mm dik

Dit is de ‘nieuwe generatie’ parketvloeren. De parketvloer is reeds twee- of meerlaags opgebouwd en kan daardoor direct verlijmd worden op de ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage warmteweerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Deze parketvloeren kunnen, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen.

De juiste warmteweerstand

houten vloeren vloerverwarming

Parket heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in een aantal m2K/W. Kies je voor vloerverwarming dan wil je wel een bepaald rendement behalen. Hoe lager de warmteweerstand hoe hoger het rendement. Een lage weerstand geeft een kortere opwarmtijd en een hogere weerstand geeft een langere opwarmtijd. Als de houten vloer eenmaal opgewarmd is maakt de weerstand niet meer uit.

Elke houtsoort heeft, in combinatie met de opbouw en legwijze van de vloer, zijn eigen Rc-waarde. Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top- en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m2K/W]. Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 [m2K/W].

Hoe dunner het hout, hoe lager over het algemeen de warmteweerstand. Massieve planken vloeren zijn vaak 20-22 mm dik en daardoor niet geschikt om op vloerverwarming te installeren. Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm.

Zwevend gelegde vloeren zijn (lamelparket of meerlaags) vloeren waarbij alleen de tongen groef worden verlijmd of met klikverbinding. Onder deze zwevend gelegde parketvloer ligt een tussenvloer om loopgeluid te verminderen. Deze ‘zwevende’ constructie, in combinatie met de tussenlaag, geeft vaak een te hoge warmteweerstand. Er zijn uitzonderingen met speciaal ontwikkelde tussenvloeren en vloeropbouwen.

Het Parkethuis geeft je graag advies, passend bij jouw woonsituatie, over een optimaal comfort en rendement. Neem contact met ons op of maak direct eenvoudig je afspraak online.

houten vloeren vloerverwarming

Soorten vloerverwarming voor onder houten vloeren

Net als houten vloeren zijn er ook vloerverwarmingssystemen in veel soorten en maten. We lichten de meest voorkomende voor je uit:

houten vloeren vloerverwarming

Natte (conventionele) vloerverwarming

Bij dit systeem liggen de buizen op de betonvloer en zijn ze afgedekt door een afwerkvloer (meestal zand/cement of anhydriet). De afwerkvloer is minimaal 5 cm dik. De leidingen liggen hierdoor minimaal 3 cm onder het vloeroppervlak. Dit wordt vaak toegepast bij betonnen nieuwbouwvloeren. De isolatie is op of onder de constructievloer aangebracht.

houten vloeren vloerverwarming

Droogbouwsystemen met waterleidingen

Op de bestaande bouwvloer (cement of houten draagvloer) worden voorbewerkte isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de leidingen verwerkt. De verwarmingsbuizen worden vervolgens geëgaliseerd of afgedekt met een dunne afwerkvloer. De leidingen liggen hierdoor direct onder de afwerklaag.

houten vloeren vloerverwarming

Ingefreesde droogbouwsystemen

In de bestaande afwerkvloer (cement, anhydriet of Fermacell), of in een afwerkplaat, worden sleuven gefreesd. Hierin worden de waterleidingen aangebracht. De leidingen worden ‘dicht gezet’ met reparatiemortel, egaline of een ander vulmiddel. De leidingen liggen hierdoor direct onder de afwerklaag.

Elektrische vloerverwarming

Deze zwakstroom vloerverwarming kent een aantal varianten en wordt meestal aangebracht als droogbouwsysteem. Deze soort vloerverwarming wordt vaak toegepast in kleine, niet permanent verwarmde, ruimtes zoals badkamers, studeerkamers of serres. Elektrische vloerverwarming kan gecombineerd worden met een parketvloer als gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontwikkelde smart thermostaat in combinatie met in de vloer verwerkte sensoren.

houten vloeren vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming verwarmt de ruimte door stralingswarmte. Infrarood vloerverwarming is alleen geschikt om onder zwevend gelegde vloeren toe te passen.

Verzekerd van goede voorlichting en doordacht advies

Een vloerverwarming heeft extra aandacht nodig bij het installeren onder een houten vloer. Het Parkethuis is aangesloten bij Vloerverwamingparket.nl. Je kunt er dus vanuit gaan dat ons advies en jouw aankoop en de legging veilig en vertrouwd is, zodat je verzekerd bent van een perfect eindresultaat en decennialang wooncomfort.

Dit kun je van ons verwachten:

  • Informatie over luchtbevochtiging
  • Begeleiding bij het opvolgen van het luchtvochtigheidsadvies
  • Een check van de oppervlaktetemperatuur tijdens het opstookprotocol
  • Een check van de aanvoertemperatuur van jouw vloerverwarming
  • Een check van de vlakheid en andere visuele aspecten van de ondervloer en, zo nodig, het nemen van passende maatregelen
  • Advies en ondersteuning bij uitvoeren van het opstookprotocol
  • Het plaatsen van controle elementen zoals temperatuurstickers of de Fidbox

Aan de hand van deze controle adviseren wij over het, al dan niet, aanbrengen van een vochtscherm. Ook ontvang je advies over het wel of niet uitvoeren van het opstookprotocol en het plaatsen van controle elementen ter preventie.

Wil je weten of jouw bestaande houten vloer een goede match is met vloerverwarming? Of wil je een nieuwe houten vloeren laten leggen in combinatie met vloerverwarming?

Neem contact met ons op of maak een afspraak in onze showroom. We zetten graag in een adviesgesprek de mogelijkheden voor je op een rij.

Maak afspraak