Skip to main content

Vloerkoeling onder je houten vloer?

Geniet van een gekoelde leefruimte

Onze zomers worden steeds warmer, dat betekent dat we ook steeds vaker op zoek zijn naar oplossingen om onze leefruimtes koel te houden. Wist je dat dat met vloerkoeling onder een houten vloer ook kan? Vloerkoeling is het tegenovergestelde van vloerverwarming. Doordat er relatief koud water stroomt door de leidingen in de vloerconstructie, wordt deze gekoeld, waardoor de ruimtetemperatuur behaaglijker koeler aanvoelen. De temperatuur van het koelwater hoeft niet per se erg laag te zijn om de ruimtetemperatuur naar een comfortabel niveau te brengen, zoals dit ook het geval is bij inzet van airconditioning.

De voordelen van vloerkoeling onder een houten vloer ten opzichte van airconditioning:

 • Geen geluidsoverlast (voor jezelf en omgeving dak-units)
 • Sterke vermindering CO2– en andere emissies
 • Praktischer met inrichten van de woning
 • Mooier, want geen binnenunits in zicht
 • Hygiënischer door beperkte luchtverplaatsing
 • Gezonder binnenklimaat
 • Voordeliger, want je bespaart energie

Is een vloerkoeling onder een houten vloer altijd mogelijk?

Veel nieuwbouw wordt tegenwoordig voorzien van vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling. Net zoals bij vloerverwarming kunnen bijna alle houten parketsoorten ook prima worden toegepast op vloerkoeling. Mits er condensbewaking aanwezig is. Als er geen behoefte is aan toegevoegde warmte of koelte kan in principe iedere installatie uitgeschakeld worden. Echter, bij duurzame installaties is uitschakelen niet wenselijk. Want de vloerkoeling wordt gebruikt om energie te winnen. Uitschakelen zou dan ten koste gaan van het rendement van de totale installatie.

Soorten vloerkoeling

Er zijn twee soorten vloerkoeling bekend.

 1. Systemen die koelen tot 18°C
 2. Systemen van fabrikanten die adviseren te koelen tot 15°C. Deze laatste variant is niet geschikt in combinatie met parketvloeren, omdat hierbij mogelijk condensvorming ontstaat (ook wel het dauwpunt genoemd).

Geïnteresseerd in vloerkoeling onder jouw houten vloer?

Neem contact met ons op
houten vloeren vloerkoeling
houten vloeren vloerkoeling

Houten vloer op een combinatie van vloerverwarming en vloerkoeling

Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling van een houten vloer moet gelet worden op hoe het parket zich gedraagt bij opwarming en afkoeling. Vooral het afgeven en opnemen van vocht, door het verhogen en verlagen van de parkettemperatuur, moet binnen gestelde grenzen blijven. Anders kan dit leiden tot schade aan de parketvloer. Daarom mag de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhoogd of verlaagd worden. Voor parketvloeren op vloerverwarming en koeling worden maximale en minimale waardes geadviseerd.

Condensbewaking en houten vloeren

Condensbewaking kun je op verschillende manier toepassen. De meest makkelijke manier is door het plaatsen van een sensor op het koudste deel van de installatie. Bij het detecteren van condensvorming zal de koeling uitschakelen of de primaire toevoer van gekoeld water in de installatie afsluiten. Een meer gecompliceerde regelaar berekent het dauwpunt (= 100% vochtigheid) en schakelt de installatie uit voordat het dauwpunt bereikt wordt (bijvoorbeeld bij 95% vochtigheid). Het Parkethuis kan je adviseren en het helpen bij het maken van de juist keuze.

Verzekerd van goede voorlichting en doordacht advies

Parket en vloerkoeling zijn dus een prima match! De unieke, natuurlijke uitstraling van een mooie parketvloer en ultiem comfort liggen voor je binnen handbereik. En door Het Parkethuis in te schakelen voor het leggen van je houten vloer in combinatie met vloerverwarming en/of vloerkoeling ben je altijd gegarandeerd van het juiste advies en de beste kwaliteit. Wij zijn aangesloten bij vloerverwarmingenparket.nl.

Je mag bij ons rekenen op:

 • Een check van het vochtgehalte van de bestaande ondervloer
 • Informatie over luchtbevochtiging
 • Begeleiding bij het opvolgen van het luchtvochtigheidsadvies
 • Een check van de oppervlaktetemperatuur tijdens het opstookprotocol
 • Een check van de aanvoertemperatuur van jouw vloerverwarming
 • Een check van de vlakheid en andere visuele aspecten van de ondervloer en, zo nodig, het nemen van passende maatregelen
 • Advies en ondersteuning bij uitvoeren van het opstookprotocol

Aan de hand van deze controle adviseren wij over het, al dan niet, aanbrengen van een vochtscherm. Ook ontvang je advies over het wel of niet uitvoeren van het opstookprotocol en het plaatsen van controle elementen ter preventie.

Geïnteresseerd in vloerkoeling? Wil je weten of het mogelijk is met jouw huidige houten vloer of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op, we staan je graag te woord. Of maak een afspraak in onze showroom voor uitgebreid advies

Maak afspraak